Η περιπέτεια του δικαστικού ενσήμου*, η σοφία το Όθωνα και η ευήθεια του σύγχρονου νομοθέτη


Ως γνωστόν, την εποχή του Όθωνα (1 Ιουνίου 1815 - 26 Ιουλίου 1867), που οργάνωσε το σύγχρονο Ελληνικό κράτος, κυβερνώντας με την αντιβασιλεία των Αρμανσμπεργκ, Μάουρερ και Ευντεκ, ο εξ αυτών νομομαθής Μάουρερ το έτος 1835 εκπόνησε, μεταξύ άλλων, και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) κατά τα Γερμανικά κυρίως πρότυπα, πετυχαίνοντας επί έναν και πλέον αιώνα την υποδειγματική λειτουργία των ελληνικών Δικαστηρίων.
Σύμφωνα με τον ΚΠολΔ, οι αναγνωριστικές αγωγές (και οι καταψηφιστικές αγωγές που μετατρέπονταν σε αναγνωριστικές κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο, ύστερα από σχετικό αίτημα του ενάγοντος) απαλλάσσονταν από την καταβολή του δικαστικού ενσήμου.
Τη ρύθμιση αυτή την κατάργησε ο νομοθέτης του 2011 (με το ν.3994/2011), αιφνιδιάζοντας χιλιάδες ενάγοντες που είχαν εκκρεμείς αγωγές προς συζήτηση στα Δικαστήρια, υποχρεώνοντάς τους, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, είτε να πληρώσουν δικαστικό ένσημο είτε να παραιτηθούν από τις αγωγές τους είτε, τέλος, ρισκάροντας, να συνεχίσουν τη δίκη προτείνοντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου, η οποία, όμως, τελικά, δεν έγινε δεκτή, ενώ για άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως π.χ. εκείνες που περιέκοπταν τις αποδοχές των δικαστών, τα δικαστήρια δεν φοβήθηκαν να κρίνουν τους νόμους αντισυνταγματικούς.
Συνέπεια των παραπάνω ήταν να ζημιωθούν χιλιάδες ενάγοντες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στις νέες ρυθμίσεις του νόμου (αφού είχαν ήδη εγείρει τις αγωγές τους) και αναγκάστηκαν είτε να πληρώσουν το δικαστικό ένσημο είτε να παραιτηθούν από τις αγωγές τους είτε, τέλος, να συνεχίσουν τις δίκες προτείνοντας αντισυνταγματικότητα του νόμου, που, πάντως, όπως προαναφέρθηκε, δεν έγινε δεκτή από τα δικαστήρια.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά τον αντισυνταγματικό και παράλογο ν.3994/2011 και ύστερα από τις συνεχείς αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων, ο νόμος αυτός καταργήθηκε και επανήλθαν οι προηγούμενες ρυθμίσεις του νόμου του Μάουρερ (δηλαδή του Όθωνα), οπότε το και το πενταετές αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων έγινε δεκτό και πλέον δεν απαιτείται καταβολή δικαστικού ενσήμου τόσο για τις αναγνωριστικές αγωγές, όσο και για τις καταψηφιστικές αγωγές που τρέπονται σε αναγνωριστικές στο ακροατήριο.
Η ζημιά όμως έγινε! Και μια ακόμα τροποποίηση που τόλμησε να αγγίξει το σοφό νομοθέτημα του Όθωνα έπεσε στο κενό...
Και τώρα γεννάται το ερώτημα: Ποιός θα αποζημιώσει τους χιλιάδες ζημιωθέντες; Και ακόμα περισσότερο! Πότε και πως οι νομοθέτες μας θα γίνουν σοφότεροι απο το Μάουρερ;
------------
*Το δικαστικό ένσημο είναι μια από τις πολλές επιβαρύνσεις, που πρέπει να πληρώσει ο ενάγων στο Δικαστήριο (δηλ. στο Ελληνικό Δημόσιο) και που ανέρχεται σε ποσοστό περιπου 1% επί του ποσού της αγωγής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θεσμός του γάμου και γάμος ομοφύλων (Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση)

Τα 100+7 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών

Τι είναι τα ανθρώπινα ή ατομικά δικαιώματα (απλά, κατανοητά και σύντομα μαθήματα "συνταγματικών ελευθεριών" ή "ατομικών δικαιωμάτων" )