ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ

Δυστυχώς, ο καθηγητής Βενιζέλος θυσιάζει για πολλοστή φορά το Σύνταγμα -βλ. παλαιότερα το ζήτημα της ψήφου Αλευρά και τα χρωματιστά ψηφοδέλτια- το Συνταγματικό δίκαιο και την ιδιότητα του επιστήμονα Συνταγματολόγου στις σκοπιμότητες της κομματικής πολιτικής και στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους! Σώφρον είναι, πάντως, να μην παρασύρονται οι πολίτες από κομματικές παρωπίδες... 
Προφανώς το δημοψήφισμα είναι συνταγματικό και άκρως επιβεβλημένο από πολιτική και δημοκρατική άποψη! Το ζήτημα που θα κριθεί με το δημοψήφισμα δεν αφορά κάποιο "ψηφισμένο νομοσχέδιο" ούτε ζήτημα "δημοσιονομικό" (προϋποθέσεις που έπρεπε να υπάρχουν αθροιστικά για να απαγορεύεται από το Σύνταγμα), αφού ούτε ψηφισμένο νομοσχέδιο υπάρχει ούτε το ζήτημα που θα κριθεί με το δημοψήφισμα αφορά δημοσιονομικές σχέσεις των Ελλήνων πολιτών με το ελληνικό κράτος. Το δημοψήφισμα αφορά γενικότερα τις πολιτικές, νομισματικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (π.χ. όροι χρηματοδότησης, εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική, απελευθέρωση επαγγελμάτων, πολιτική εθνικής άμυνας κλπ) σχέσεις που, προφανώς, δε είναι δημοσιονομικές υπό την έννοια του άρθρου 42 του Συντάγματος αλλά αντιθέτως αποτελούν "κρίσιμα εθνικά θέματα".
Όσον αφορά την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες πολίτες βομβαρδίζονται εδώ και 4 μήνες από τα Μ.Μ.Ε. το διαδίκτυο κλπ. με σχετικές πληροφορίες πολιτικού, οικονομικού και τεχνικού χαρακτήρα, βήμα με βήμα και μέρα με την ημέρα παρακολουθώντας την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις ατέλειωτες συζητήσεις των Ελλήνων και ξένων πολιτικών και θεσμικών οργάνων (Δ,Ν.Τ., Eurogroup κλπ.) πάνω στα θέματα των όρων των δανειστικών συμβάσεων και των νέων "μνημονίων" (κοινωνική ασφάλιση, συντάξεις, αναδιάρθρωση Δημοσίου, ΦΠΑ κλπ). Συνεπώς οι πολίτες είναι υπερπληροφορημένοι σχετικά με το αντικείμενο και τα θέματα του δημοψηφίσματος και δεν χρειάζεται να χαθεί κι άλλος χρόνος για την πληροφόρησή του. Το δημοψήφισμα, εξάλλου, έχει πολιτικό χαρακτήρα και αφορά τη σχέση μας με την Ευρωζώνη και την έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής Ευρώπης γενικότερα. Συνεπώς, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και ανάλογα με τη στάση των δανειστών μας κάθε πολιτικό κόμμα θα πάρει μια πολιτική θέση με την ανάλογη επιχειρηματολογία του και ο πολίτης θα ψηφίσει ελεύθερα με βάση όσα γνωρίζει μέχρι σήμερα, που είναι υπεραρκετά!
Μάλιστα, ακόμη και αν αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών -πράγμα που θα δηλώνει την άτακτη υποχώρηση των Ευρωπαίων "εταίρων" μας και μια πρώτη νίκη του Πρωθυπουργού- το δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο καθόσον αφορά την πολιτική και οικονομική σχέση μας με την Ευρωζώνη και όχι ειδικά τεχνικά λεπτομερειακά θέματα... 
Εν κατακλείδι φαίνεται ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος φαίνεται ότι ήταν επιτυχής!
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος (παλαιό άρθρο 114) όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουμε το πατριωτικό καθήκον να υπερασπιστούμε την εφαρμογή του Συντάγματος, συνεπώς και το δημοψήφισμα που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό μας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θεσμός του γάμου και γάμος ομοφύλων (Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση)

Τα 100+7 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών

Τι είναι τα ανθρώπινα ή ατομικά δικαιώματα (απλά, κατανοητά και σύντομα μαθήματα "συνταγματικών ελευθεριών" ή "ατομικών δικαιωμάτων" )