Η πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων, η αντισυνταγματικότητα του νόμου και η υποκρισία της εξουσίας


**//**

          Σύμφωνα με το επικείμενο για ψήφιση νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο για την αποφυλάκιση κρατουμένων στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές ακόμη και ως 10χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης. Απολύονται, επίσης μόνο με διάταξη εισαγγελέα, ανήλικοι κρατούμενοι, οι οποίοι εκτίουν ποινή περιορισμού κατά τη δημοσίευση του νόμου.
     Ενόψει της επικείμενης ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, πρέπει να γίνουν γνωστά τα εξής:
   1) Οι κρατούμενοι στις φυλακές φυλακίστηκαν δυνάμει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, ύστερα από επανειλημμένη διάπραξη εγκλημάτων (δηλαδή είναι υπότροποι) και έχοντας προξενήσει περιουσιακές ζημιές, ηθική βλάβη, καθώς και άλλα προβλήματα (οικογενειακά, ψυχολογικά, κλπ) σε άλλους συνανθρώπους μας (= θύματά τους), χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτοί (τα θύματά τους) έχουν αποζημιωθεί ή αποκατασταθεί ψυχικά, ηθικά και περιουσιακά.
          2) Η πρόωρη αποφυλάκιση των κρατουμένων που προβλέπεται από το νομοσχέδιο είναι προσχηματική και υποκριτική, καθώς γίνεται για λόγους δήθεν ανθρωπισμού, ενώ είναι γνωστό ότι ο πραγματικός λόγος της αποφυλάκισής τους είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης (υπεράριθμοι κρατούμενοι, ανεπάρκεια χώρων, έλλειψη καθαριότητας, υγιεινής και τροφής, κυκλοφορία ναρκωτικών, έλλειψη γιατρών κλπ) και η αποφυγή δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στο εσωτερικό τους (εξέγερση, σύλληψη ομήρων, βιαιοπραγίες κλπ).
        3) Οι έγκλειστοι στις φυλακές θα αποφυλακιστούν χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί από τους αρμόδιους και υπεύθυνους κρατικούς φορείς (Αστυνομία, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχίατρους, ψυχολόγους, ειδικούς σε θέματα αντεγκληματικής πολιτικής, κλπ) η ικανότητα  για κοινωνική επανένταξη, η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και  της προσωπικής ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιών τους εξαιτίας της απελευθέρωσης των φυλακισμένων.
          4) Κανένας κρατικός λειτουργός δεν εγγυήθηκε, ούτε εγγυάται, στα θύματα των αποφυλακισθέντων, ότι μπορούν στο εξής να ζουν χωρίς φόβο, τώρα που οι θύτες τους-εγκληματίες είναι και πάλι ελεύθεροι, πριν εκτίσουν την ποινή τους και πριν ολοκληρώσουν τα υποτιθέμενα προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, και εφεξής  θα κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς καμία επιτήρηση έξω από τα σπίτια τους.
      5) Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, της ανευθυνότητας και της ατιμωρησίας, δεν αρκεί πλέον ότι οι νόμοι που ψηφίζονται δεν εφαρμόζονται και ότι δεν τιμωρείται κανείς για τα εγκλήματα που διαπράττει, αλλά ακόμα κι όταν ορισμένοι εγκληματίες τυχαίνει να συλληφθούν, δικαστούν, καταδικαστούν και φυλακιστούν, ύστερα από ατέρμονες και χρονοβόρες δίκες, ακόμα και τότε αποφυλακίζονται, πριν εκτίσουν την ποινή τους και πριν καταστούν ικανοί να επανενταχθούν στην κοινωνία, με μια απλή πράξη της νομοθετικής εξουσίας. Άλλωστε, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η πλειοψηφία των εγκλημάτων διαπράττεται από πρώην καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα (υπότροποι) είτε αυτοί φυλακίστηκαν και εξέτισαν την ποινή τους είτε δεν φυλακίστηκαν διότι τους επιβλήθηκε από το δικαστήριο ποινή με αναστολή και αφέθηκαν ελεύθεροι.
          6) Ο νόμος που πρόκειται να ψηφιστεί, και με βάση τον οποίο θα αποφυλακιστούν χιλιάδες ποινικοί εγκληματίες -υπολογίζονται περίπου 3.500 με 4.000 κρατούμενοι- που έχουν καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια, δεν είναι προσωρινός ή έκτακτος ή μοναδικός, αλλά παρόμοιοι νόμοι  επαναλαμβάνονται κατά μέσο όρο ανά πενταετία περίπου, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από τους καταδικασμένους για ποινικά αδικήματα κρατουμένους να αποφυλακίζονται πριν ακόμα εκτίσουν την ποινή τους.
           7) Η αντισυνταγματικότητα του νόμου περί αποφυλάκισης είναι εμφανής και κραυγαλέα, δεδομένου ότι με την αποφυλάκιση των καταδικασθέντων εγκληματιών, δημιουργείται ανεπίτρεπτη παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στις αρμοδιότητες της δικαστικής, αφού με νόμο, δηλαδή πράξη της Βουλής (νομοθετική εξουσία) απελευθερώνονται κρατούμενοι στις φυλακές για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων (δικαστική εξουσία).

          Αθήνα 19 Ιανουαρίου 2012

  Κίμων Αλεξόπουλος   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θεσμός του γάμου και γάμος ομοφύλων (Συνταγματικό πλαίσιο και νομοθετική ρύθμιση)

Τα 100+7 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών

Τι είναι τα ανθρώπινα ή ατομικά δικαιώματα (απλά, κατανοητά και σύντομα μαθήματα "συνταγματικών ελευθεριών" ή "ατομικών δικαιωμάτων" )